T. Rimydis: „Mineralinis vanduo patiekalams suteikia sveikumo“
Sveikosios virtuvės šefas, tarptautinių konkursų nugalėtojas ir prizininkas Tomas Rimydis dalijasi nauju ir kiek neįprastu požiūriu į sveiką mitybą. Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narys ir viešbučio „Park Inn by Radisson Kaunas" restorano šefas sako, jog natūralų mineralinį vandenį sveika ne tik gerti, bet ir naudoti jį gaminant maistą.
„Mes visi virtuvėse gamindami patiekalus naudojame vandenį ir, ko gero, net nesusimąstome apie šį mūsų organizmui būtinąjį produktą. Vanduo mūsų gyvenime užima labai svarbią vietą ir jo kokybė privalo būti nepriekaištinga", – pažymėjo T. Rimydis specialiai www.mineralinisvanduo.lt duoto interviu metu.
„Labai svarbu naudoti kuo mažiau pažeistą vandenį. Įsivaizduokite, koks yra vanduo iš krano – jis teka daugybe įvairios būklės vamzdžių, kol patenka į mūsų virtuves. Tikiuosi, kad tas vanduo yra švarus, bet pagalvokite, kiek visokių dalykų jame yra: kiek geležies, kiek kalcio, kiek rūdžių, kiek viso kito – pusė Mendelejevo lentelės nereikalingų žmogui cheminių elementų. Vanduo jau yra valytas dešimtis kartų, keliavęs ilgais vamzdynais – jis jau yra pažeistas ir sugadintas. Tuo tarpu mineralinis vanduo atkeliauja iš žemės gelmių natūralus ir nepakeistas ir jau yra prisotintas mineralinių medžiagų, būtinų žmogaus organizmui. Mineralinis vanduo, palyginti su vandeniu iš krano, skiriasi kaip diena ir naktis", – pasakojo šefas T. Rimydis.
„Ne taip seniai Druskininkuose gilinausi į SPA filosofiją – kas tai yra ir kuo prie jos gali prisidėti maitinimas. Atradau labai įdomių kertinių taškų – tai būtent mineralinis vanduo. Jis padaro patiekalą sveikesnį ir tikrai nepakenkia jo skoniui. Tai yra įdomu, naudinga ir sveika žmogaus organizmui", – patirtimi dalijosi šefas.
„Žinome, kad anglies dvideginis (t.y. natūraliame mineraliniame vandenyje esantys burbuliukai) padeda valyti organizmą, pagerina virškinimą, pagreitina naudingųjų medžiagų įsisavinimą. Gaminant patiekalus su gazuotu mineraliniu vandeniu, tos savybės yra perduodamos ir patiekalui. Žinoma, ne taip veiksmingai kaip iš karto išgėrus gazuoto mineralinio vandens, bet prisideda ir palengvina virškinimą. Ir tai tikrai yra sveikiau nei vanduo iš krano", – teigė sveikosios virtuvės šefas T. Rimydis.
„Aš atstovauju sveiką virtuvę ir siekiu gaminti kuo natūralesnius patiekalus be sintetinių prieskonių, todėl druską taip pat siūlau naudoti kitu pavidalu – įpilti porą šaukštų sūraus mineralinio vandens, – patarė T. Rimydis. – Šiandieną dauguma mūsų jau supranta ekologiškos virtuvės naudą organizmui, todėl vartoja sveiką, ekologišką maistą. Tačiau net nepagalvojame, kad galime padėti sau kasdieninio maisto gaminimui naudodami natūralų mineralinį vandenį. Tiek gamindami arbatą, tiek ruošdami mėsą, tiek virdami sriubą".
Tomas Rimydis siūlo kelis nesudėtingus receptus, kuomet maistas ruošiamas naudojant natūralų mineralinį vandenį.
ARBATA:
Užvirus 200 gramų natūralaus mineralinio vandens, juo užplikyti vieną arbatinį šaukštelį čiobrelių. Arbatą 5 minutėms palikime kambario temperatūroje, kad pritrauktų, o tada ją nukoškime.
Arbatą paskaninti galima šviežiu liepų medumi.
KALAKUTIENA:
Supjaustykime 300 gramų kalakutienos filė 3x3 centimetrų dydžio gabaliukais ir pamerkime ją į indą su 0,5 litro gazuoto natūralaus mineralinio vandens. Tuomet įdėkime valgomąjį šaukštą liepų medaus, tris šviežios mėtos šakeles, bei pagal skonį pabarstykime rupia jūros druska ir pipirais.
Taip paruoštą kalakutieną galima gaminti dviem būdais: virš žarijų ir orkaitėje.
Kepant virš žarijų, kalakutiena įgis nepakartojamą dūmo kvapą, tačiau nereiktų persistengti – ją pakanka kepti ne ilgiau 15 minučių.
Tuo tarpu mėsą orkaitėje reiktų gaminti kiek ilgiau – 1-1,5 valandos. Sudėkime kalakutienos gabaliukus ant aliejumi išteptos skardos ir kepkime iki nedaugiau kaip 80 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Šios patiekalo garnyrui puikiai tinka natūraliame mineraliniame vandenyje virti arborio ryžiai ir apie 1 val. natūraliame mineraliniame vandenyje mirkyti pomidorų griežinėliai.