Su burbuliukais skaniau ...
Su burbuliukais skaniau...
Šviežiai paraugti agurkėliai su mineraliniu vandeniu
1 kg mažų agurkėlių, 1 l gazuoto mineralinio vandens, 3 česnako skiltelės, 1 ryšelis krapų, 2 šaukštai druskos.
Ant stiklainio dugno sudėkite pusę krapų. Agurkėlius nuplaukite, nupjaukite galiukus ir talpiai sudėkite į stiklainį. Ant viršaus sudėkite likusius krapus ir užberkite smulkiai supjaustytus česnakus. Mineraliniame vandenyje išmaišykite druską, užpilkite agurkus ir įstatykite į šaldytuvą. Agurkėlius galima valgyti jau po 12-14 val.
Šaltas šiupinys su mineraliniu vandeniu
500 g su lupenomis virtų bulvių, 5 kietai virti kiaušiniai, 200 g ridikėlių, 30 g svogūnų laiškų, 30 g krapų, 30 g petražolių, 300 g agurkų, 1 šaukštelis garstyčių, 200 g grietinės, ½ šaukštelio druskos, ¼ šaukštelio pipirų, 1 l mineralinio vandens.
Virtas bulves ir kiaušinius atšaldykite, sulupkite ir smulkiai supjaustykite. Ridikėlius supjaustykite plonais griežinėliais, agurkus nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais. Susmulkinkite svogūnų laiškus, krapų ir petražolių lapelius. Grietinę, garstyčias, druską ir pipirus gerai išmaišykite ir užpilkite ant paruoštų produktų. Viską sumaišykite. Tada supilkite mineralinį vandenį ir palaikykite 30 min. šaldytuve. Patiekite su juoda duona.
Su mineraliniu vandeniu marinuotas šašlykas
2 kg kiaulienos sprandinės, truputis aštraus čili padažo, 2 dideli svogūnai, druskos, pipirų, šašlykų prieskonių, gazuoto mineralinio vandens, 3 šaukštai 9 proc. acto.
Mėsą supjaustykite dideliais gabalais (maždaug 7x7 cm), įberkite prieskonių ir įdėkite truputį čili padažo. Mėsos nesūdykite! Gerai išmaišykite, sudėkite į sandarų indą ir palikite 2 val. Tada griežinėliais supjaustykite svogūnus ir sudėkite juos į mėsą. Užpilkite gazuoto mineralinio vandens, kad apsemtų mėsą, ir iškart labai sandariai uždarykite (jei turite vakuuminius hermetiškai užsidarančius indus, tam jie labai tiks). Taip paruoštą mėsą laikykite 8 val. Tuomet įberkite 1,5 šaukšto druskos, įpilkite 3 šaukštus acto ir dar laikykite 4 val. Verkite ant iešmų. Kepkite virš karštų žarijų apie 30 min.
Su mineraliniu vandeniu ir citrina marinuotas šašlykas
2 kg kiaulienos sprandinės, 1,5 l gazuoto mineralinio vandens, 1 citrina, 5 svogūnai, 3 laurų lapai, truputis druskos, pipirų.
Mėsą supjaustykite nemažais gabalais, pabarstykite druska ir pipirais, išmaišykite. Citriną perpjaukite per pusę, ant mėsos gerai išspauskite sultis, išmaišykite. Ant viršaus sudėkite griežinėliais supjaustytus svogūnus. Tada užpilkite mineraliniu vandeniu, paslėkite ir laikykite 6-8 val. Mėsa būna labai švelni ir skani.
Lietiniai su mineraliniu vandeniu
3 kiaušiniai, 2 stiklinės gazuoto mineralinio vandens, 1 stiklinė pieno, 2 stiklinės miltų, 1,5 šaukšto cukraus, 1 šaukštelis druskos, 2 šaukštai aliejaus.
Sumaišykite kiaušinius, mineralinį vandenį ir miltus. Įberkite cukraus ir druskos. Viską gerai suplakite plakikliu. Tada į tešlą įpilkite aliejaus ir atsargiai išmaišykite. Daugiau tešlos neplakite. Palikite tešlą 20 min. „bręsti“, po to aliejumi pateptoje įkaitintoje keptuvėje kepkite plonus lietinius blynelius.
Duonkepėje kepta prancūziška duona su mineraliniu vandeniu
2 stiklinės aukščiausios rūšies kvietinių miltų, 1 stiklinė ruginių miltų, 360 ml gazuoto mineralinio vandens, 1 šaukštas cukraus, 2 šaukštai lydyto sviesto arba alyvuogių aliejaus, 2 arb. šaukšteliai sausų mielių, 2 arb. šaukšteliai druskos, truputis kedrų riešutų (nebūtinai).
Į dubenį supilkite mineralinį vandenį ir lydytą sviestą arba aliejų. Suberkite cukrų ir druską. Tada maišydami suberkite iš pradžių kvietinius, o po to ruginius miltus. Suberkite sausas mieles. Kepkite pasirinkę duonkepės krosnelės režimą „Prancūziška duona“ (t.y. apie 3,5 val.).
Itališkas paplotėlis (fokačia) su mineraliniu vandeniu
500 g miltų, 300 ml gazuoto mineralinio vandens, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, 2 šaukšteliai druskos, 2 šaukšteliai cukraus, 10 g šviežių mielių (arba 3–4 g sausų mielių), truputis rozmarinų, truputis stambios kristalinės druskos.
Mieles išmaišykite nedideliame kiekyje kambario temperatūros mineralinio vandens, įberkite cukrų ir 2 šaukštus miltų. Gerai išmaišykite ir palikite 15 min. Tada į mieles supilkite likusį vandenį ir maišydami dalimis berkite persijotus miltus, kol tešla taps minkšta ir elastinga. Suberkite druską ir supilkite aliejų. 10 min. kruopščiai minkykite tešlą, sudėkite ją į riebalais pateptą indą, uždenkite ir šiltai laikykite 1 val. Tada padalinkite tešlą į dvi dalis. Iš kiekvienos dalies ant kepimo popieriaus suformuokite po paplotėlį, pabarstykite trupučiu miltų, uždenkite ir kildinkite dar 1 val. Orkaitę ir skardą įkaitinkite iki 230°C temperatūros. Paplotėliuose pirštais įspauskite nedideles duobutes, paplotėlius patepkite aliejaus ir vandens mišiniu, pabarstykite druskos kristalais ir rozmarinu. Paplotėlius kartu su kepimo popieriumi atsargiai dėkite ant karštos skardos ir kepkite apie 15 min.
Keksas su mineraliniu vandeniu
4 stiklinės miltų, 4 kiaušiniai, 1,5 stiklinės cukraus, 1 stiklinė aliejaus, 1 stiklinė gazuoto mineralinio vandens, 1 pakelis vanilinio cukraus, 10 g kepimo miltelių, truputis vyšnių iš uogienės, tarkuoto šokolado, manų kruopų kepimo formai pabarstyti ir sviesto formai patepti.
Suberkite miltus, cukrų, vanilinį cukrų, kepimo miltelius, įmuškite kiaušinius, supilkite aliejų, mineralinį vandenį ir viską gerai suplakite plakikliu. Tešla taps puri su oro burbuliukais. Atsargiai įmaišykite tarkuotą šokoladą. Keksui skirtą formą patepkite sviestu ir pabarstykite manų kruopomis. Supilkite gerai plakikliu „išpurentą“ tešlą. Į tešlos paviršių įspauskite vyšnias. Dėkite į karštą, iki 180º C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 min.
Kavos ir mineralinio vandens gėrimas
Pagaminkite saldžią gan stiprią kavą su pienu ir gerai ją atšaldykite. Tada į kavą įpilkite labai šalto gazuoto mineralinio vandens santykiu 1:1. Tai puikus gaivinamasis ir tonizuojantis gėrimas.
Vasaros gaiva
1 l apelsinų sulčių, 0,5 l baltojo vermuto, 0,5 l mineralinio vandens (prisotinto angliarūgštės), 2 citrinos, 15 ledo gabalėlių.
Sumaišykite sultis, vermutą ir mineralinį vandenį, įspauskite citrinų sultis ir įmeskite ledo gabalėlius. Patiekdami papuoškite braškėmis.
Receptų autorius:
Žurnalas