Ir troškuliui malšinti, ir sriubai gaminti...
Ir troškuliui malšinti, ir sriubai gaminti...
Šylant orui vis dažniau ima kamuoti troškulys. Kas gi atgaivins geriau nei gurkšnis natūralaus mineralinio vandens? Tačiau tai ne vien tik troškulį malšinantis gėrimas, bet ir labai svarbus produktas, kurį puikiai galima pritaikyti kulinarijoje.
Rima MARCINKEVIČIENĖ
Naujas patiekalo skonis
Natūralus mineralinis vanduo gali būti viena iš svarbiausių daugelio kulinarinių receptų sudėtinių dalių. Kai kurios šeimininkės jau seniai yra linkusios gaminti maistą su savo mėgstamu natūraliu mineraliniu vandeniu. Ne paslaptis, kad taip pagamintas maistas tampa gerokai naudingesnis nei pagamintas su paprastu, nors ir labai švariu kokybišku vandeniu. Natūralus mineralinis vanduo turi daugybę vertingų savybių, kurias perduoda ir patiekalams. Be to, šių patiekalų skonis tampa visiškai kitoks. Net stebėtina, kokia svarbi yra vandens kokybė gaminamiems patiekalams!
Taigi kur ir kaip mūsų virtuvėje galima naudoti mineralinį vandenį? Jis suteikia nepakartojamą skonį ir purumą naminiams kepiniams – duonai, pyragams, blynams, keksams ir pan. Todėl labai dažnai naudojamas gaminant tešlą. Be to, natūralus mineralinis vanduo puikiai tinka šaltoms sriuboms ruošti, marinatams gaminti. Ką jau kalbėti apie įvairiausius gaiviuosius gėrimus, kuriems ypatingą skonį ir gaivumą dovanoja būtent natūralus mineralinis vanduo.
Geriausia tai, kas natūralu
Šis teiginys turbūt tinka bet kuriam mūsų gyvenimo atvejui ar produktui. Ne išimtis ir mineralinis vanduo.
Natūralus mineralinis vanduo – tai aukščiausia mineralinio vandens kategorija. Šis pavadinimas rodo, kad mineralinis vanduo parduotuvėje pirktame butelyje yra toks pats, koks ir požeminiame sluoksnyje. Natūralus mineralinis vanduo turi atitikti visus jam keliamus reikalavimus. O jų yra nemažai.
Pirmiausia, toks vanduo yra natūraliai tyras, požeminis, susidaręs nuo taršos patikimai apsaugotoje aplinkoje. Antra, jis turi savitą cheminę kompoziciją, ir oficialiai yra patvirtintas jo teigiamas poveikis žmogaus organizmui bei tinkamumas gydymui ir ligų profilaktikai. Ypač svarbu, kad į prekinę tarą natūralus mineralinis vanduo yra fasuojamas gamybos vietoje ir jokiu būdu negali būti dezinfekuojamas ar kitaip apdorojamas chemikalais.
Tyras kaip šaltinis...
Šaltinio vanduo irgi trykšta iš požeminių vandens telkinių, jis tyras ir gaivus. Vis dėlto šaltinio vandeniui keliami šiek tiek mažesni reikalavimai nei natūraliam mineraliniam vandeniui. Nors šaltinio vanduo dažniausiai gaunamas iš požeminių vandens telkinių, bet retais atvejais reikalavimus atitinka ir į žemės paviršių atsiveriančių versmių vanduo. Tokio vandens gavybos, ruošimo ir fasavimo sąlygos atitinka visus griežtus reikalavimus, keliamus natūraliam produktui.
Tačiau aklai nepasikliaukite žodžiu „šaltinis“... Bandantys vartoti vandenį, paimtą iš mažai žinomų, dažnai urbanizuotose teritorijose iš žemės atsiveriančių versmių, rizikuoja savo sveikata. Žmonės privalo žinoti, kad nepakanka vieną kartą, nors ir labai nuodugniai, ištirti versmės vandenį. Jis turi būti tikrinamas nuolat. Kartais net baisu žiūrėti į su plastikiniais buteliais išsirikiavusių žmonių eilutes prie abejotinos vertės ir švaros „šaltinių“.
Vanduo su žmogaus kūrybos elementais
Užsienio šalyse toks vanduo vadinamas stalo vandeniu (Table Water, Tafelwasser ir pan.). O Lietuvoje jį žinome kaip ,, stalo vandenį“. Tai dar viena geriamojo vandens rūšis. Jis gaminamas į geriamą vandenį pridedant pageidaujamų mineralinių medžiagų. Gamintojai parenka įvairias šių komponentų proporcijas, papildo šį vandenį organizmui reikalingomis mineralinėmis medžiagomis – magniu, kalciu, natriu ir t. t.
Vanduo su ,,burbuliukais“ – irgi dažniausiai žmogaus rankų darbas. Tiesa, fasuotame natūraliame mineraliniame vandenyje gali būti išsaugotas gamtinis anglies dvideginis. Jis rodo ypač didelę fiziologinę tokio produkto vertę ir aukštos klasės vandens ruošimo technologiją. Vis dėlto dažniausiai mineralinis vanduo angliarūgšte prisotinamas dirbtinai. Tam naudojamas specialus E 290 ženklinamas anglies dvideginis. Šio ,,E“ baimintis nereikia – jį leidžiama vartoti net specialios paskirties maisto produktuose ir papilduose, įskaitant ir kūdikių maistą. Anglies dvideginio prisotintas mineralinis vanduo netinka tik sergantiesiems lėtiniu gastritu, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige.
Mūsų gyvybės šaltinis
Tad vartokite natūralų mineralinį vandenį. Gaminkite su juo kuo daugiau patiekalų. Juk švarus ir sveikas vanduo – tai mūsų gyvybės šaltinis.
Vanduo sudaro apie 60 procentų vyrų ir 50 procentų moterų kūno masės. Vanduo neša maisto medžiagas į audinius ir organus, palaiko normalų kraujo tūrį ir padeda reguliuoti kūno temperatūrą. Kasdien reikia suvartoti apie 2 litrus vandens. Aktyvaus, sportuojančio, jauno ir sveiko žmogaus paros reikmė yra dar 1,5–2 kartus didesnė. Štai kodėl labai svarbu, kad mes reguliariai gertume švarų ir sveiką vandenį.
Na, o jei atrodys, kad mineralinis vanduo per brangus, prisiminkime, kad daugelyje užsienio šalių natūralus mineralinis vanduo jau seniai brangesnis už vidutinės kokybės alų...
Straipsnio šaltinis:
Žurnalas