• Natūralus mineralinis vanduo yra vienintelis maisto produktas, kurį pripažįsta Valstybė.
  • Lietuvos teritorijoje yra 16 rūšių pripažintų natūralaus mineralinio vandens šaltinių.
  • Natūralus mineralinis vanduo gali būti gydomosios paskirties.
  • Sumažinti karščio smūgio galimybę galima išgėrus 250 ml šalto natūralaus mineralinio vandens, kai pradedamas jausti diskomfortas dėl aukštos temperatūros.
  • Tam, kad linksmybės su draugais neturėtų sunkių pasekmių, reiktų išgerti 1 stiklinę natūralaus mineralinio vandens po kiekvienos taurės alkoholinio gėrimo.
  • Natūralus mineralinis vanduo yra puikus pasirinkimas sportuojantiems ir prižiūrintiems savo figūrą: jame nėra nei vienos kalorijos, o trūkstamų mineralinių medžiagų balansas atstatomas.
  • 75-85 proc. žmogaus smegenų masės sudaro vanduo, todėl dirbantys protinį darbą turėtų reguliariai gerti vandenį, turintį natūralių mineralinių medžiagų.
  • Išsausėjusi burnos ertmė yra simptomas, kad organizmas patiria smarkią dehidrataciją – vandens trūkumą, todėl natūralų mineralinį vandenį reikia gerti reguliariai, prieš atsirandant troškuliui.
  • Natūralų mineralinį vandenį ypač svarbu gerti susirgus – organizmas geriau susidoroja su liga.
  • Reguliarus natūralaus mineralinio vandens vartojimas sumažina dantų ėduonies riziką.
 

Natūralus mineralinis vanduo

Natūralus mineralinis vanduo

Natūralus mineralinis vanduo – mikrobiologiškai visavertis vanduo, pasižymintis natūraliu tyrumu ir susiformavęs neužterštoje bei nuo taršos patikimai apsaugotoje požeminėje aplinkoje. Dėl jame ištirpusių medžiagų reguliarus šio vandens vartojimas padeda žmogaus organizmui atstatyti teigiamą mineralinių medžiagų pusiausvyrą. Natūralus mineralinis vanduo pasižymi savita ir pastovia chemine kompozicija, biologinėmis ir fizikinėmis savybėmis. Šio vandens išgavimui yra taikomi labai aukšti reikalavimai: vandens negalima dezinfekuoti, konservuoti ar dėti kitų priedų, išskyrus anglies dvideginį. Be to, vamzdžiai ir rezervuarai, naudojami šiam vandeniui, turi būti taip įrengti, kad neįvyktų jokių cheminių, fizikinių-cheminių ar mikrobiologinių vandens pakitimų.

Natūralus mineralinis vanduo yra vienintelis maisto produktas, kurį oficialiai pripažįsta valstybė. Tai reiškia, kad valstybė įgalioja instituciją įvertinti, ar požeminis natūralus mineralinis vanduo atitinka jam keliamus reikalavimus, ir apie tai viešai paskelbia. Lietuvoje šią funkciją atlieka Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Natūralus mineralinis vanduo yra vienintelis Lietuvoje randamas požeminis atsinaujinantis gamtinis išteklius.

Natūralaus mineralinio vandens sudėtis

Vandens sudėtį ir savitumą dažniausiai apsprendžia vyraujantys anijonai ir katijonai. Pagal juos natūralus mineralinis vanduo skirstomas į tipus: chloridinis, bikarbonatinis, sulfatinis, kalcinis, magninis, fluoridinis, jodidinis ir kitus. Jame esančios mineralinės medžiagos gali suteikti ir tam tikras skonines vandens savybes. Pavyzdžiui, natrio chloridinis vanduo vartotojų yra apibūdinamas kaip sūrus.

Mineralinės medžiagos vandenyje atsiranda į filtravimą panašaus proceso metu. Atmosferos krituliai gerdamiesi į žemę „filtruojasi“ per įvairias uolienas ir nuogulas. Kuo uoliena blogiau praleidžia vandenį, tuo  vanduo ilgiau kontaktuoja su uoliena ir tuo daugiau mineralinių medžiagų jame ištirpsta. Cheminių junginių ir mineralinių medžiagų įvairovė natūraliame mineraliniame vandenyje priklauso nuo uolienų sudėties.

 

Ką atskleidžia etiketė?

Visi natūralaus mineralinio vandens gamintojai ant buteliukų turi nurodyti:

  • kokios mineralinės medžiagos yra ištirpusios vandenyje,kokia jų koncentracija;
  • būdas, kuriuo natūralus mineralinis vanduo buvo paruoštas;
  • vietos, kur buvo išgautas natūralus mineralinis vanduo, pavadinimas;
  • šaltinio, iš kurio buvo išgautas natūralus mineralinis vanduo, pavadinimas ar šaltiniui priklausančio gręžinio valstybinį numeris.

Žemiau yra pateikiama lentelė, kurioje galima matyti, kaip dažniausiai yra žymimos natūralaus mineralinio vandens pakuotės ir jų reikšmė.

Natūralaus mineralinio vandens požymio pavadinimas

Natūralaus mineralinio vandens požymį pagrindžiantis kriterijus

Turi mažai mineralinių medžiagų

Mineralinių druskų koncentracija, apskaičiuota kaip sausoji liekana, ne didesnė kaip 500 mg/l

Turi labai mažai mineralinių medžiagų

Mineralinių druskų koncentracija, apskaičiuota kaip sausoji liekana, ne didesnė kaip 50 mg/l

Turi daug mineralinių medžiagų

Mineralinių druskų koncentracija, apskaičiuota kaip sausoji liekana, didesnė kaip 1500 mg/l

Turi bikarbonatų

Bikarbonatų koncentracija didesnė kaip 600 mg/l

Turi sulfatų

Sulfatų koncentracija didesnė kaip 200 mg/l

Turi chlorido

Chlorido koncentracija didesnė kaip 200 mg/l

Turi kalcio

Kalcio koncentracija didesnė kaip 150 mg/l

Turi magnio

Magnio koncentracija didesnė kaip 50 mg/l

Turi fluorido

Fluorido koncentracija didesnė kaip 1 mg/l

Turi geležies

Dvivalentės geležies koncentracija didesnė kaip 1 mg/l

Rūgštinis

Laisvojo anglies dvideginio koncentracija didesnė kaip 250 mg/l

Turi natrio

Natrio koncentracija didesnė kaip 200 mg/l

Tinka sumažinto natrio kiekio dietai

Natrio koncentracija mažesnė kaip 20 mg/l

 

Natūralaus mineralinio vandens poveikis sveikatai

Mokslininkai teigia, kad geriamas natūralus mineralinis vanduo dalyvauja organizmo imuniniuose procesuose – mažina imuniteto ląstelinio ir humoralinio komponentų disbalansą bei antinksčių gamybos intensyvumą. „Geriamieji mineraliniai vandenys <...> gerina baltymų, angliavandenių, riebalų, mineralinių medžiagų apykaitą, veikia kasos funkciją, biocheminius, funkcinius plonojo ir storojo žarnyno procesus, turi stimuliuojantį poveikį fermentų, hormonų gamybai“, – yra teigiama tyrime.

2008 m. atliktame tyrime yra pažymėta, kad geriamas natūralus mineralinis vanduo ne tik koreguoja skrandžio ir kepenų veiklą, bet ir didina gliukokortikoidinį aktyvumą. Šie hormonai slopina uždegiminius procesus, alergines reakcijas, neleidžia siaurėti kraujagyslėms ir skatina baltymų ir riebalų skaidymąsi į baltymų ir riebalų rūgštis.

Kitais tyrimais yra pastebėta, kad geriant daugiau vandens, organizmo riebalų atsargos ima mažėti, o jei vandens yra išgeriama mažiau – riebalai pradeda kauptis sparčiau.

Labai svarbu, kad būtų pasirenkamas labiausiai organizmo poreikius atitinkantis natūralus mineralinis vanduo. Tam reikia atsižvelgti į bendrą savijautą, jaučiamus negalavimus ir kasdienes veiklas. Pavyzdžiui, nestiprios mineralizacijos vanduo labai tinka, jei dėl fizinio darbo ar aktyvaus sporto daug prakaituojama. Be to, tokiu atveju, patariama gerti vandenį, kuriame yra daugiau kalcio, kuris padeda stiprinti raumenis, aktyvina žarnyno motoriką ir gerina širdies veiklą.

Šioje lentelėje yra pateikiamos natūraliame mineraliniame vandenyje randamų medžiagų naudingosios savybės.

Natūralios mineralinės medžiagos

Poveikis

Kalcis (Ca++)

Kalcis – pagrindinis kaulų struktūrinis komponentas. Šis mineralas yra kraujo sudėtinė dalis ir dalyvauja kraujo krešėjimo procese. Be to, kalcis yra ląstelės struktūrinių komponentų sudėtinė dalis. Jis būtinas nervų sistemos veiklai, visų organizmo liaukų ląstelių sekrecinei veiklai.

Kalis (K+)

Reikalingas organizmo skysčių pusiausvyrai palaikyti, normaliai nervų sistemos ir širdies raumenų veiklai. Tai vienas svarbiausių kraujo spaudimą reguliuojančių mineralų. Kalio jonai dalyvauja nervinio impulso plitime raumenyse.

Chloras (Cl-)

Chloras dalyvauja palaikant organizmo skysčių osmosinį slėgį, vandens apykaitoje, gaminant druskos rūgštį skrandyje.

Natrio (Na+)

Dalyvauja organizmo vandens apykaitoje, gerina virškinimą, malšina lėtinį gastritą, skatina gausiau išsiskirti skrandžio sultis.

Sulfatų (SO4-)

Mažina cholesterolio kiekį kraujyje, skrandžio sekreciją, gali veikti kaip diuretikas, iš organizmo pašalina daugiau kenksmingų medžiagų, skatina tulžies susidarymą, jos išsiskyrimą iš kepenų į tulžies pūslę, o iš šios - į dvylikapirštę žarną, atskiedžia tulžį.

Magnio (Mg+)

Mažina dirglumą, nemigą, galvos skausmą, širdies ritmo sutrikimus, padeda sergantiems kepenų ir tulžies latakų ligomis. Mėšlungiai yra magnio trūkumo simptomas.

Boro dioksidas (BO2-)

Boras reikalingas kaulų statybai ir tvirtumui užtikrinti – jis neleidžia kalciui pasišalinti iš kaulų. Be to, boras padeda išvengti dantų ėduonies ir stiprina jų emalį.

Cinkas (Zn++)

Cinkas yra DNR statybinė medžiaga. Jis yra labai svarbus imuninės sistemos veiklai, padeda formuotis skeletui. Cinkas dalyvauja atsinaujinant organizmo ląstelėms, palaiko tinkamą prostatos bei vyriškų hormonų veiklą.

Kobaltas (Co)

Kobaltas yra skirtas apsaugoti ir gydyti nervų pažeidimus. Kobaltas skatina geležies rezorbciją žarnyne.

Chromas (C+++)

Svarbus angliavandenių, baltymų ir riebalų apykaitai. Kartu su insulinu chromas dalyvauja cukraus apykaitoje ir stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje. Jis valo arterijas, mažindamas cholesterolio bei trigliceridų kiekį ir reguliuoja apetitą.

Varis (Cu++)

Šis mikroelementas padeda išsaugoti normalią kraujo sudėtį – dalyvauja susidarant hemoglobinui, skatina geležies įsisavinimą, gerina kaulų struktūrą. Varis įeina į įvairių fermentų sudėtį, skatina kaulų čiulpų susidarymą.

Fluoras (F-)

Fluoras padeda kalciui kauptis ir įsitvirtinti kauluose. Jis yra dantų ir kaulinio audinio sudėtyje. Taip pat jis saugo dantis nuo ėduonies.

Germanis (Ge)

Germanis veikia kaip medžiagų apykaitos katalizatorius. Manoma, kad germanis yra naudingas gydant vėžį. Be to, jį vartojant gaminama daugiau endorfinų (geros nuotaikos hormonų), mažėja kraujo klampumas.

Jodas (I)

Jodas yra būtinas normaliai skydliaukės veiklai. Jis reguliuoja organizmo išskiriamos energijos kiekį, o skatindamas medžiagų apykaitą, padeda skaidyti riebalus. Normali skydliaukės veikla lemia protinės veiklos intensyvumą, plaukų, odos ir dantų būklę. Jodo reguliarus ir pakankamas vartojimas yra būtinas normaliam vaiko augimui, vystymuisi ir sveikatai.

Geležis (Fe++)

Geležis yra vienas svarbiausių elementų, padedančių susidaryti raudoniesiems kraujo kūneliams (eritrocitams) bei daugumai fermentų. Be to, geležis yra svarbus mineralas neurologinėms organizmo funkcijoms.

Manganas (Mn)

Šio mikroelemento reikia vitamino B1 ir vitamino E apykaitai. Jis aktyvina veiklą tų fermentų, kurie lemia normalų virškinimą ir maisto utilizavimą. Manganas veikia kaip katalizatorius skaidant riebalus ir cholesterolį. Jis yra svarbus smegenų ir nervų mitybai bei skatina lytinių hormonų gamybą.

 

Sergant opiomis širdies, kraujotakos ar virškinimo ligomis, kokį natūralų mineralinį vandenį geriausia vartoti kasdien, patarti gali šeimos gydytojas. Tačiau svarbu atsiminti, kad vien tik natūralaus mineralinio vartojimas visų negalavimų neišgydys, nes tam būtinos ir kitos gydomosios priemonės.

« grįžti atgal
 
 
tiche rasaneptunasvytautas hermis